+31 (0)497 38 17 95
Nu gesloten, bekijk openingstijden
Ma: 08:30 18:00
Di: 08:30 18:00
Wo: 08:30 18:00
Do: 08:30 18:00
Vr: 08:30 18:00
Za: 08:30 17:00
Zo: Gesloten
Nu gesloten, bekijk openingstijden
Ma: 08:30 18:00
Di: 08:30 18:00
Wo: 08:30 18:00
Do: 08:30 18:00
Vr: 08:30 18:00
Za: 08:30 17:00
Zo: Gesloten
Authentieke-oud-eikenhouten-trap-trede-bladel

”De traptreden bestaan uit relatief dunne planken die op een basis zijn bevestigd; de tussentreden zijn massief eiken balken die de trap zijn karakter geven. De trapboom is van metaal”

Een trap van de hoogste trede

Karakter, dat is het leidende woord tijdens de verbouwing bij Frank en Susanne Lemmens. Ze kochten een karakteristiek pand aan de Sniederslaan in Bladel en álle aanpassingen die ze doen, toetsen ze aan de sfeer van het huis. De trap naar de zolder is één van de vele eyecatchers, al is het jammer dat bijna niemand die zal zien. Vandaar dit artikel, mag iedereen toch even binnen kijken.

Meerjarenplan

Het is inmiddels al ruim een jaar geleden dat Frank en Susanne dit huis kochten. “We waren op zoek naar iets in deze stijl: oud, met karakter en mogelijkheden voor ons hele gezin. Ik hoorde later dat de makelaar op kantoor zich hardop had afgevraagd wat wij, met drie kinderen, eigenlijk dachten te gaan doen in dit huis. Hij vond het te klein. Gelukkig kan Frank, omdat hij woonstylist is,  heel goed in mogelijkheden denken en dus waren de drie slaapkamers op de eerste verdieping voor de kinderen en zag hij de zolder als ‘master bedroom’.” De bedoeling is dat binnen twee jaar het hele huis en de tuin onder handen genomen zijn. “We zijn op de goede weg”, zegt Frank als hij om zich heen kijkt. De tuin is klaar, de slaapkamers van de kinderen zijn klaar, het tuinhuis is er, het fietsenhok is in gebruik en de zitkuil in de tuin is een mooie ontmoetingsplek geworden. Alleen nog de benedenverdieping en de slaapkamer op zolder.”

Industriele-trap-eiken-hout-Bladel

Familie-Lemmens-Bladel-oud-eikenhouten-trap

Karakter is het magische woord

Om op zolder te komen, was er eerst alleen een vlizotrap. “Niet precies wat we voor ogen hadden, dus daar moest iets op verzonnen worden. Het toilet op deze verdieping moest weg. Hierdoor ontstond ruimte, bijna genoeg voor een vaste trap”, gaat Frank verder. “We moesten nog zestig centimeter afsnoepen van de kamer van onze zoon Jorn. Die hebben we ‘omgekocht’ door een beamer te beloven, dus dat probleem was snel getackeld. Het idee van deze trap komt van Pinterest en Susanne en ik waren bij dit ontwerp beide meteen erg positief. Het was precies passend te maken waarbij het accent lag op de breedte van de overloop. Het raampje dat er al zat, gaf de looprichting aan, waardoor je met de vorm van de kap mee naar boven gaat. Door gebruik te maken van open traptreden op een metalen trapboom hebben we transparantie gecreëerd. Een mooie zwaardere basis van volle balken en een plateau maken het contrast. We wilde een mooie overgang van de sfeer van het huis naar de masterbedroom op de zolder, met behoud van het karakter van balken en materialen. Bij een huis met veel verhalen en materialen hoort ook de keuze in hout met een doorleefd karakter. Stijn heeft mijn idee omgezet in een schets en die aan de timmerman gegeven, die er goed mee uit de voeten bleek te kunnen.”

Serieus blij met de opdracht

Ronnie, de bewuste timmerman, schuift aan. “Ik was serieus blij met deze opdracht. Dat je iets mag maken wat niet standaard is, waarbij je op je vakkennis wordt aangesproken en iets mag maken wat er ontzettend mooi uit gaat zien, da’s echt een pareltje. Mijn werk is altijd leuk maar deze uitdaging steekt met kop en schouders boven de rest uit. Eerst moesten we natuurlijk op zoek naar het hout voor deze oud eikenhouten trap. We hadden niet voldoende op voorraad maar wie zoekt, zal vinden en dat is gelukt. Daarna was het een kwestie van zagen, verlijmen, borstelen om al het oude hout weg te krijgen en ter plekke inmeten en op maat maken. Ik geef de korte samenvatting want het was een arbeidsintensieve klus maar wel een heel leuke.”

Eikenhouten-trap-trede-Bladel

Stijlen combineren

Oud hout, staal en spotjes met LED verlichting blijken een prima combinatie. Het hele verhaal van het huis komt samen in de oud eikenhouten trap: het robuuste van het oude hout, de moderne touch door het gebruik van staal en verlichting voor de sfeer en de veiligheid.

Lemmens-Bladel-trap-hout-spotjes

Geweldig dat de stijl van het huis bewaard blijft

De traptreden bestaan uit relatief dunne planken die op een basis zijn bevestigd; de tussentreden zijn massief eiken balken die de trap zijn karakter geven. De trapboom is van metaal. Frank: “De trap is ‘zwaar’ beneden en wordt lichter en transparanter als je naar boven gaat. Precies zoals ik het voor ogen had, misschien zelfs wel mooier. Het past precies bij de balken die we gaan bewaren op zolder.  De oud bewoner van dit huis komt nog geregeld een kop koffie drinken en hij wil altijd alle aanpassingen zien; hij vindt het geweldig dat we de stijl van het huis bewaren. Ik denk maar zo: als we een strak en modern huis hadden gewild, hadden we wel iets in een nieuwbouwwijk gekocht.” Frank  en Susanne doen veel zelf, maar vragen regelmatig advies bij De Houtwinkel. “Ik blijk veel zelf te kunnen doen”, lacht hij. Susanne beaamt dat: “Ik wist dat hij handig was, maar zó handig. Daarbij heb ik bewondering voor zijn talent om voor de juiste kleuren en sfeer te kunnen kiezen. Hij neemt de tijd om goed over dingen na te denken en dat is het voordeel als je al in het huis woont gedurende de verbouwing. Je weet al waar je de accenten wilt leggen. Je leert het huis steeds beter kennen en weet welke karaktertrekken je wilt bewaren.”