+31 (0)497 38 17 95
Vandaag gesloten
Ma: 08:30 18:00
Di: 08:30 18:00
Wo: 08:30 18:00
Do: 08:30 18:00
Vr: 08:30 18:00
Za: 08:30 17:00
Zo: Gesloten
Vandaag gesloten
Ma: 08:30 18:00
Di: 08:30 18:00
Wo: 08:30 18:00
Do: 08:30 18:00
Vr: 08:30 18:00
Za: 08:30 17:00
Zo: Gesloten
Tips-verlichting-in-huis

”In grote lijnen verdelen we licht in drie hoofdgroepen: basisverlichting, functieverlichting en sfeerverlichting.”

Tips voor de juist verlichting in huis

Heb jij een lichtplan? Als je gaat bouwen of verbouwen, is het zaak om ook jouw lichtplan door te lichten. Misschien heb je net verbouwd en mis je nog iets, toch weet je niet wat. Mágisch! Dát is de werking van goede verlichting. In grote lijnen verdelen we licht in drie hoofdgroepen: basisverlichting, functieverlichting en sfeerverlichting. We lichten het hieronder toe.

Onderbelichte magie

Als je sfeervol wil wonen, is licht vaak het sluitstuk van het interieur. De rol van verlichting blijft nog te vaak onderbelicht. Afhankelijk van de dag en jouw stemming is er volop keuze uit types licht. Aan de basis is licht belangrijk. Daarom denk je na over de basisverlichting in de ruimten. Het woord zegt het al: ‘basis’. Het type verlichting geeft per ruimte centraal licht en ‘verspreidt’ zich door het gehele woonvertrek.

Basisverlichting-tips-lichtplan-bladel
Functieverlichting-lichtplan-in-huis

Focus op functioneel

Zonder te spotten, wie stopt bij enkel basisverlichting krijgt meestal een kil en zielloos huis. We lichten het in het volgende lichtend voorbeeld toe. Omdat je jezelf heerlijk wilt nestelen op de bank voor het lezen van jouw favoriete boek, mis je met enkel basisverlichting een goede leeslamp. Functieverlichting voorziet jou hier in. Zo ook een lichtpunt boven een kunstwerk, zoals een schilderij. Functioneel licht zet jouw woon-, leef- en leesbehoefte in de kijker. Een hanglamp, mooie tafellamp of richtbare vloerlamp realiseren de focus op licht. Werklicht, wordt het ook wel genoemd.

Tips-sfeerverlichting-Calex-Houtwinkel-Bladel

Sfeervol thuis

Goed, de twee uitersten in verlichting zijn nu doorgelicht. Toch ontbreekt er nog een hele belangrijke: Sfeerverlichting is het cement tussen basisverlichting en functionele verlichting. Het is de sfeermaker die alle soorten lichtbundels met elkaar sfeervol verbindt. Met dimbaar warm licht wordt jouw thuis een heerlijke cocon, waarbij je naar behoefte aan de knoppen draait. Even dimmen? Of toch iets meer? Met een decoratieve vloer- of schemerlamp wordt het direct knus, gezellig en
ontspannen.

Licht op jou!

Kortom, met het juiste licht op de juiste plek haal je naar voren wat je in het licht wil zetten. Laat jouw favoriete woonstijl terugkomen in de vormgeving van jouw verlichting. Een sobere kruiklamp of een retro industrieel exemplaar? Speel met licht en betover jouw stijl. En tot slot nog een verlichtende tip: met LED bespaar je ook nog op jouw portemonnee.