+31 (0)497 38 17 95
Vandaag open van 08:30 tot 18:00 uur
Ma: 08:30 18:00
Di: 08:30 18:00
Wo: 08:30 18:00
Do: 08:30 18:00
Vr: 08:30 18:00
Za: 08:30 17:00
Zo: Gesloten
Vandaag open van 08:30 tot 18:00 uur
Ma: 08:30 18:00
Di: 08:30 18:00
Wo: 08:30 18:00
Do: 08:30 18:00
Vr: 08:30 18:00
Za: 08:30 17:00
Zo: Gesloten
Tuinhuis-sedumdak-groendak-timmerman-bladel

”Meer groen hoeft niet altijd in de tuin te liggen. Dat kan tegenwoordig ook gewoon op het dak. Kies voor een groen dak.”

Van timmerman tot fotomodel met sedumdak

Meer groen hoeft niet altijd in de tuin te liggen. Dat kan tegenwoordig ook gewoon op het dak. Samen met een eikenhouten tuinhuis, ontworpen en gemaakt door De Houtwinkel, is dat een prima manier om iets voor het milieu te doen. En het ziet er nog mooi uit ook! Deze keer vertelt niet de bewoner maar de timmerlieden die het tuinhuis maakten over het project: een sedum dak.

Model for a day

“Wat hebben wij toch leuk werk”, lachen Koen en John, de timmermannen van De Houtwinkel. “De ene dag sta je op een karwei een eikenhouten tuinhuis te maken, de andere dag ben je fotomodel. Doen we niet slecht of wel?” Na even doorvragen blijkt dat ze een carrière in het hout meer zien zitten dan voor de camera maar ze doen het prima op beeld. “Altijd leuk om een nieuwe uitdaging aan te gaan en dat was de bouw van dit tuinhuis zeker”, vindt John. “Bijna niets is standaard aan dit project en dat maakt het leuk. Normaal gesproken maken we bijna alle onderdelen op maat in de werkplaats maar dat kon bij dit project niet. We moesten het project grotendeels op locatie maken.”

Geen uitdaging uit de weg

Dit tuinhuis was zeker een uitdaging voor de mannen. “Zoals je ziet is er geen regenpijp aangelegd”, legt Koen uit. “Wij vonden dat het water dat niet opgenomen wordt door de planten op het dak, naar de planten in de tuin moest of gewoon de grond in. Dat het water niet direct het riool in loopt is, zeker in deze tijd van droogte, belangrijk. We moeten zuinig zijn op elke druppel om het grondwaterpeil in stand te houden. Wat verder opvalt aan dit tuinhuis is de organische vorm van de palen. Standaard zijn de palen niet rond en dat had gevolgen voor het aanbrengen van de ankers; die moeten namelijk waterpas zijn, terwijl ze toch schuin staan. Met een beetje denkwerk en vakmanschap kom je een heel eind, dat zie je. Ik vind het prachtig, al zeg ik het zelf.” John vult aan: “Een tweede uitdaging was het om het dak waterdicht te krijgen omdat de palen door het dak steken. Dat is gelukt door het gebruik van EPDM, een soort rubber, dat heel lang meegaat, zeker nu er geen direct zonlicht op valt.”

Tuinhuis-sedum-dak-groen-milieuvriendelijk-exterieur

Sedum-groen-dak-tuinhuis-bladel

Constructie-balken-tuinhuis-eiken

Milieuvriendelijk en mooi

Sedum is een soort vetplant dat geen dikke bodem nodig heeft. Het neemt water op, zorgt voor de productie van zuurstof en de opname van CO2. Met een paar vierkante meters help je al mee aan een schoner milieu en meer groen in de omgeving. Sedum is er in vele varianten; deze opdrachtgever heeft gekozen voor een bloeiende variant zodat per seizoen de kleuren van het dak verschillen.

Groen-sedum-dak-tuinhuis

Wij houden van precisiewerk

Het voorbereiden van het project nam wat tijd in beslag want de tegels moesten worden uitgeslepen en de ankers moesten precies gesteld worden. “Daar houden wij van, zo’n precisiewerk”, vinden John en Koen. “Dan kun je pas echt laten zien wat je kunt.” Het vakmanschap zie je ook terug in de balklaag van het plafond. “Hier hebben we gewerkt met een balklas, in dat geval kun je met lange lengtes werken en dat geeft een rustig beeld. De andere verbindingen zijn voornamelijk zwaluwstaartverbindingen en dat geeft stevigheid. Het is daarbij mooier dan schroeven en platen, vinden wij. En dat was de klant met ons eens.”

Samenwerken aan mooie projecten

De opdrachtgever is blij met het sedum dak. “Zij ging in overleg met een hovenier, die toevallig ook regelmatig materialen haalt bij ons in de winkel”. Vertelt John. “Hij wist dat De Houtwinkel gespecialiseerd is in houten tuinhuizen  – en dan bij voorkeur geen standaard modellen – dus hij kwam bij ons met de vraag of we iets wilden ontwerpen. Dat is de grote hobby van onze werkvoorbereiders: nieuwe dingen verzinnen. De klant was meteen enthousiast. Mooi toch, zo’n samenwerking?” Deze genieters kunnen nu een groot gedeelte van het jaar lekker in de tuin zitten, ook als het regent of als het donker is want de sfeerverlichting ontbreekt natuurlijk niet.