+31 (0)497 38 17 95
Vandaag open van 08:30 tot 18:00 uur
Ma: 08:30 18:00
Di: 08:30 18:00
Wo: 08:30 18:00
Do: 08:30 18:00
Vr: 08:30 18:00
Za: 08:30 17:00
Zo: Gesloten
Vandaag open van 08:30 tot 18:00 uur
Ma: 08:30 18:00
Di: 08:30 18:00
Wo: 08:30 18:00
Do: 08:30 18:00
Vr: 08:30 18:00
Za: 08:30 17:00
Zo: Gesloten
Duurzame-houten-keuken-Bruurs-Reusel

‘‘Het eikenhout dat gebruikt is voor de keuken komt uit Oostenrijk en heeft er al twee levens opzitten.’’

De duurzame keuken van Mark en Danique

Bij de familie Bruurs-de Bruijn in Reusel staat een prachtige keuken van oud eikenhout met een verhaal. Dagelijks wordt er gekookt voor het gezin dat bestaat uit vader Mark, moeder Danique, de kinderen Rikkie van drie, Vigo van één en Engelse Stafford Sammy. Het hout van de keuken komt terug in de twee balkomtimmeringen van de woonkamer. Zo krijgt het huis in het hartje van Reusel een mooi landelijk karakter.

Het einde in zicht

Je zou het op het eerste oog niet verwachten dat een huis in het centrum van Reusel, aan een drukke doorgaande weg, van binnen zoveel rust en landelijkheid uitstraalt. Mark Bruurs bouwde het huis zelf. “Ik ben metselaar en dan laat je dat natuurlijk niemand anders doen”, vertelt hij. “We hebben er een jaar over gedaan om het huis te bouwen. Al die tijd woonden we achter in de tuin in een unit. Prima voor de tijd maar goed dat er een einddatum in zicht was.” Dat laatste beaamt Danique: “Het was goed hoor maar zeker nadat Vigo geboren was, werd de ruimte toch wel echt beperkt, maar omdat we dagelijks de vooruitgang zagen, was het goed vol te houden.”

Duurzaam-recycled-hout-keuken

Oven-retro-keuken-Reusel
Keuken-in-reusel

Vele handjes maken licht werk

Voor het betonnen aanrechtblad waren veel ‘handjes’ nodig. Het is in één stuk gegoten en het weegt dus nogal wat. Om het op zijn plek te krijgen, kwam er heel wat spierkracht bij kijken.

Dit hout past nóg beter bij onze wensen

Toen het huis klaar was, kon Danique binnen aan de slag. “Ik had goed voor ogen wat ik met het interieur wilde. Vooral het landelijke spreekt ons aan. Het huis is groot van binnen maar vooral door het gebruik van hout en passende accessoires wordt de ruimte niet steriel, of te groot. We hebben lekker de ruimte en tegelijk een warm nest.” Hoe de keuken eruit moest komen zien, had het stel voor ogen. Mark: “We zijn bij een paar speciaalzaken gaan kijken maar vonden steeds niet wat we precies zochten. Onze familie komt al járen bij De Houtwinkel en dus zijn we daar eens gaan praten. Eigenlijk is het helemaal niet raar dat we daar vonden wat we zochten want ze denken heel goed mee.” Zo goed zelfs dat ze nadat er een keuze was gemaakt voor de houtsoort, ze een telefoontje kregen van Stijn. Danique: “De Houtwinkel had hout binnengekregen waarvan hij dacht dat het nóg beter bij onze wensen zou passen dan het hout dat we gekozen hadden. We gingen kijken en hij had gelijk. We hebben meteen onze keuze aangepast.”

Hout met een levensverhaal

Het eikenhout dat gebruikt is voor de keuken komt uit Oostenrijk en heeft er al twee levens opzitten. Eerst als boom, later als bouwmateriaal van berghutten. Je zou kunnen zeggen dat als de planken konden praten, ze een heel levensverhaal zouden kunnen vertellen. En nu beginnen ze aan een derde leven: als keuken bij de familie Bruurs. Dat is nog eens een ultieme vorm van duurzaamheid. Naast de warmte die het uitstraalt, is het een onverslijtbaar materiaal dat met elke lichtinval een andere uitstraling geeft.

Betonnen-blad-duurzame-keuken

Betonnen-werkblad-keuken
Duurzaam-hout-keukenkast

Robuust en lokaal

Het eikenhout past prachtig bij het beton van het aanrechtblad. Danique: “We kozen eerst voor een donkerder variant maar al snel werd het té donker, ook omdat we al voor een donkere vloertegel hadden gekozen. Toen we bij klanten van De Houtwinkel naar hun keuken waren gaan kijken om te zien of het hout ons beviel, zagen we een licht aanrechtblad. Dat hebben wij ook gekozen en we zijn er blij mee. Je moet er alleen wel tegen kunnen dat je er veel op ziet. Vlekken trekken weg maar dat duurt soms wel even. Ik vind dat niet erg; het is de charme van het materiaal.”

Maatwerk is de nieuwe standaard

Geen keuken is standaard, wat De Houtwinkel betreft. De handgrepen van de keuken zijn lokaal gefabriceerd en benadrukken de robuuste uitstraling van de keuken. “Wij zijn heel blij met het maatwerk”, vertelt Mark. “Elke hoek is nauwkeurig berekend en het past precies. Ik kijk nogal nauw omdat ik zelf in de bouw werk; wat ik maak moet goed zijn en dat verwacht ik ook van anderen die bij mij iets komen maken. Het is perfect, mag ik zeggen.”

Oud-recycled-hout-duurzame-keuken-Oud-recycled-hout-duurzame-keuken
Balkomtimmering-Reusel-Bruurs