+31 (0)497 38 17 95
Vandaag gesloten
Ma: 08:30 18:00
Di: 08:30 18:00
Wo: 08:30 18:00
Do: 08:30 18:00
Vr: 08:30 18:00
Za: 08:30 17:00
Zo: Gesloten
Vandaag gesloten
Ma: 08:30 18:00
Di: 08:30 18:00
Wo: 08:30 18:00
Do: 08:30 18:00
Vr: 08:30 18:00
Za: 08:30 17:00
Zo: Gesloten
Gerard-Henja-Verrijt-Bergeijk-Eiken-overkapping-bouwpakket

”Deze overkapping werd geleverd als bouwpakket”

Het bouwpakket van Gerard en Henja Verrijt

Bij Gerard en Henja Verrijt is het goed toeven in de tuin, onder de overkapping. Hun zoon Gijs zette de op maat gemaakte eikenhouten onderdelen professioneel in elkaar, samen met vriend Kees van Beek. Sindsdien zit het gezin er met  familie en vrienden, wordt er gezamenlijk gegeten en is het met weer en wind fijn om in de tuin te zijn.

Doen waar je goed in bent

Gerard is metselaar en hij bouwde het huis aan de Weebosserweg helemaal zelf. “We hadden de tijd dus we konden het helemaal zelf doen”, vertelt Gerard. “Vroeger stond op deze plek de stal van mijn opa’s boerderij. Ik heb die grond jaren geleden gekocht en een jaar of vijf geleden ben ik begonnen. Eerst de garage, daarna het woonhuis en twee jaar geleden de overkapping.” Zoon Gijs is afgestudeerd interieurbouwer, hij volgde een gespecialiseerde opleiding in Maaseik. “Wat hij maakt is prachtig”, vindt Henja. “Raar dat de opleiding in Nederland nergens te volgen is. Gijs heeft nu zijn papieren en bij ons zette hij dus de overkapping in elkaar die door De Houtwinkel op maat gemaakt en geleverd was.”

Eiken-overkapping-bouwpakket-Bergeijk

Een bouwpakket voor gevorderden

Bij De Houtwinkel kun je een tuinhuis of overkapping laten maken en monteren, maar Gerard koos ervoor om het project als bouwpakket te laten komen. “Met een zoon als timmerman is dat niet zo gek”, vindt hij. “Je moet natuurlijk wel een beetje verstand van zaken hebben om zo’n project aan te pakken. Via via hoorden we dat De Houtwinkel gespecialiseerd is in tuinhuizen en overkappingen en daar wilde ik het mijne van weten. Ik ben eens gaan praten en het vermoeden bleek juist: ik was op het juiste adres. Ze begrepen wat ik wilde en hebben álle delen precies op maat gemaakt. Met bouwtekening erbij werd de overkapping geleverd. Het is bijna alsof je aan de slag gaat met een pakket van een Zweedse gigant maar nu weet je van te voren dat je geen schroeven gaat overhouden en dat je er járen plezier van zal hebben..”

Wel licht, geen warmte

De ruime overkapping houdt de zon tegen die voorheen de hele middag op het huis stond te branden. “Fijn zo’n tuin op het zuiden”, lacht Henja. “We hebben twee schuifpuien in de achtergevel, veel glas dus, en als daar de hele middag zon op staat, is dat echt niet meer fijn. Ook al hebben we een warmtepomp waarmee je het huis kunt koelen, echt fris wordt het dan niet. Nu hebben we geen directe zon op de gevel.  Dat licht valt natuurlijk ook nog binnen via de lichtstraten die in de overkapping zitten. Daar hebben we glas met een speciale coating in laten zetten. Dan heb je wel het licht maar niet de warmte, dus op warme dagen is het een stuk aangenamer in huis.” De lichtstraten staan soms bekend om de vele vliegen die op het glas gaan zitten. Daar heeft Gerard de oplossing voor. “Zorg dat er een luchtstroom is, daar houden vliegen niet van. Ik heb de rubberen tochtstrip weggehaald en sindsdien zit er bijna nooit meer een vlieg op het glas. Kijk, kan ik de mensen nog iets leren die dit artikel lezen.”

Houten-schoren-overkapping-eiken

Zo ziet vakmanschap eruit

Gerard: “De schoren zijn niet standaard. Ze zijn licht gebogen, met houten pennen als verbindingen. Dat ziet er veel mooier uit dan bouten en schroeven. Puur vakmanschap, dat is wat deze overkapping het best omschrijft.  We zijn trots op onze overkapping en zitten er elke dag graag.”

Lichtstraat-overkapping-eiken-hout-speciaal-glas

Zeker honderd jaar plezier van

Meteen toen de overkapping klaar was, bleek dat er nogal wat sprake van tocht was. Daarom is er direct een zijwand geplaatst. Gerard: “We hebben voor deze wand een andere houtsoort dan eiken gekozen omdat het dat meer contrast geeft. Zeker met de eikenhouten poortdeur – ook van De Houtwinkel – is dat prachtig geworden. De raampjes had onze Gijs ergens op de kop getikt. Een prachtig geheel, vinden wij.”
Over honderd jaar staat deze overkapping er nog, voorspelt Gerard. “Het is eikenhout, dat gaat heel lang mee en het is vakkundig in elkaar gezet. Daarnaast is het, wat mij betreft, de mooiste houtsoort. We zijn er alles bij elkaar best lang mee bezig geweest maar nu alles af is, zijn we heel blij met het resultaat. Er zijn vast meer mensen met grote of kleine plannen voor een overkapping of verbouwing. Die willen we als tip meegeven om eens met De Houtwinkel te gaan praten. Krijg je geen spijt van.”