+31 (0)497 38 17 95
Nu gesloten, bekijk openingstijden
Ma: 08:30 18:00
Di: 08:30 18:00
Wo: 08:30 18:00
Do: 08:30 18:00
Vr: 08:30 18:00
Za: 08:30 17:00
Zo: Gesloten
Nu gesloten, bekijk openingstijden
Ma: 08:30 18:00
Di: 08:30 18:00
Wo: 08:30 18:00
Do: 08:30 18:00
Vr: 08:30 18:00
Za: 08:30 17:00
Zo: Gesloten
Aluminium-taatsdeur-casteren-de-brouwer

Martie: ”We wilden een industriële look, waren erg gecharmeerd van zo’n stalen deur maar we kwamen er niet helemaal uit. De zwaarte van het staal vonden we niet mooi.” Martie en Anja vonden de perfecte oplossing: Aluminium!

Het open-deur-beleid van Martie en Anja de Brouwer

Vijf jaar geleden begonnen Martie en Anja de Brouwer aan de bouw van hun ‘schuurwoning’ in Casteren. Ze deden heel veel zelf en riepen de hulp in van lokale vakmensen. Omdat ze ‘koop lokaal’ ondersteunen maar zeker ook omdat de lijntjes dan kort zijn en de service meestal beter. Voor hun taatsdeur klopten ze aan bij De Houtwinkel.

Actief bezig met bouw van ‘passief huis’

De bouw van de woning heeft even geduurd. “Sowieso duurde het een poos voordat de bouw echt van start kon”, vertelt Martie. “Het oorspronkelijke plan was dat in deze nieuwe wijk uitsluitend schuurwoningen zouden komen maar dat plan is – vanwege de crisis – losgelaten door de gemeente. Dat het wat langer ging duren, had ook een voordeel: zo hadden we voldoende tijd om goed na te denken wat we precies wilden. Dat het een ‘passief woning’ moest worden, wisten we al vrij snel. Hoe we dat precies gingen doen, is in nauw overleg met de architect gegaan. Hij koppelde onze ideeën aan de zijne en samen kwamen tot de meest ideale opzet.”

Jaloersmakend lage energierekening

Een ‘passief woning’ is meest zelfvoorzienend. “We durven het in deze tijd bijna niet hardop te zeggen, maar wij hebben een energierekening van 80 euro per maand”, laat Anja weten. “We hebben ons huis héél goed geïsoleerd, veel ramen op het zuiden, bijna geen ramen op het noorden en een lucht-water-warmtepomp die onze temperatuur bepaalt. Van maart tot oktober brandt de verwarming niet bij ons. Ja, soms de kachel in de keuken, die naast een gezellige sfeer ook warmte geeft. Niets van de warmte gaat verloren want boven wordt het water in een groot boilervat mee verwarmd. Daar kunnen we van douchen. Al met al waren deze voorzieningen een flinke investering maar die hebben we op deze manier best snel terugverdiend. De extra ruimte die we moesten bouwen voor alle installaties was de moeite waard.”

Zwarte-aluminium-taatsdeur

Aluminium-taatsdeur-de-brouwer-zwart-staal-look

Lichtgewicht met zware look

Het grote voordeel van aluminium is het gewicht. Door de speciale behandeling is de deur niet van het moderne zwarte staal te onderscheiden. Alleen maar voordelen in deze taatsdeur.

Openheid heeft ook nadelen

De opzet was om zo weinig mogelijk deuren in het huis te plaatsen. “We wilden eigenlijk één doorlopende ruimte”, vertelt Martie verder. “We hadden dus geen deur tussen de keuken en de hal. Dat bleek na een tijdje toch niet erg goed te bevallen. Je hoorde alles, er was veel geluidsoverdracht en ook voor de akoestiek was het niet erg fijn. Daarbij geeft het ook een soort geborgenheid als er wel een deur is. Tegelijk wilden we ook de openheid niet kwijt. We wilden een industriële look, waren erg gecharmeerd van zo’n stalen deur maar we kwamen er niet helemaal uit. De zwaarte van het staal vonden we niet mooi. We lieten het even liggen om goed over na te denken.”

Veeleisend en precies

Het idee bleef hangen tot ze bij de overburen een deur van aluminium zagen die qua looks niet onderdeed voor zijn stalen broer. “Dat was precies wat we zochten”, meldt Anja enthousiast. “Zij hadden hun deur bij De Houtwinkel gekocht en dus zijn wij daar meteen naartoe gereden. We hebben onze wensen verteld en daar is deze taatsdeur uitgekomen. Voor de bevestiging van een taatsdeur is geen kozijn nodig maar wordt de deur in de vloer en het plafond bevestigd. Daardoor opent deze deur naar twee kanten. We waren best veeleisend want het moet ineens goed zijn, vinden wij. Ik wilde de deur exact op de overgang van het beton van de hal en het hout van de keuken hebben. Dat is precies gelukt; de monteurs dachten goed mee en hebben vakwerk geleverd.”

Het beeld moet kloppen

Martie en Anja kenden De Houtwinkel al van hun vorige woning. “Daar hebben ze de carport gemaakt. Ons was het goed bevallen en daarom benaderden we hun nu weer. Ook vanwege de lokale lijntjes. Uit ervaring weten we dat de service terugloopt, naarmate een bedrijf verder van je woning gevestigd is. Lijkt soms wel per kilometer te verminderen. We zijn heel tevreden, vooral omdat ze met verstand van zaken onze obstakels konden wegnemen.” Over de vlakverdeling in de deur is ook lang nagedacht. “Ook dat beeld moest kloppen. We hebben met een speciale app op de telefoon heel veel vlakverdelingen geprobeerd. Van De Houtwinkel kregen we de ideale hoogte van de handgreep door en met die afmeting als basis konden we het precies uittekenen. De Houtwinkel heeft het uitgevoerd. Met de taatsdeur is het nu een stuk knusser in huis en dat de deur naar twee kanten open gaat is ideaal. Deze deur maakt de ruimte helemaal af.”