+31 (0)497 38 17 95
Vandaag open van 08:30 tot 18:00 uur
Ma: 08:30 18:00
Di: 08:30 18:00
Wo: 08:30 18:00
Do: 08:30 18:00
Vr: 08:30 18:00
Za: 08:30 17:00
Zo: Gesloten
Vandaag open van 08:30 tot 18:00 uur
Ma: 08:30 18:00
Di: 08:30 18:00
Wo: 08:30 18:00
Do: 08:30 18:00
Vr: 08:30 18:00
Za: 08:30 17:00
Zo: Gesloten
van-montfort-pc55-houten-balk-omtimmering-project-191

”De woonkamer is uitgebouwd en heeft door het puntdak veel hoogte gekregen. Zo’n hoogte krijg je door het plaatsen van ijzeren spanten maar dat was voor ons iets teveel ‘industrieel’. Wij houden meer van natuurlijk, landelijk.”

Natuurlijke materialen in huize van Montfort

Voor een grondige verbouwing moet je de tijd nemen, vinden Ruud en Renata uit Luyksgestel. Daarom hebben zij hun verbouwing in etappes gedaan en over het resultaat zijn ze zeer tevreden. In de stijl ‘landelijk sjiek’, zorgden ze voor een totaal andere sfeer in het huis en dankzij de eikenhouten balkomtimmeringen van De Houtwinkel komt hun voorliefde voor natuurlijk materialen helemaal tot zijn recht.

Een grote verbouwing doe je maar één keer

In 2019 kochten Ruud en Renata het huis waar naar hun mening nog veel aan moest veranderen. “In tweeënhalve maand hebben we de hele bovenverdieping gedaan”, vertelt Ruud. “Dat was eigenlijk een race tegen de klok maar we wilden dat in één keer klaar hebben. Daarna hebben we de benedenverdieping ‘leefbaar’ gemaakt, door een simpele vloerbedekking en een fris kleurtje op de muren. De echte verbouwing hebben we uitgesteld omdat we écht goed wilden nadenken over de indeling en inrichting. Zo’n grote verbouwing doe je namelijk maar één keer, hadden wij bedacht.” Een vriend van het koppel is architect en hij heeft meegedacht en meegekeken naar de ideale uitvoering. “De woonkamer zat eerst aan de andere kant van het huis en had uitzicht op een grote schuur, dat wilden we niet. We wonen heel erg vrij, kunnen kilometers ver de landerijen inkijken en dat wilden we zien als we in de woonkamer zitten. Die grote schuur is hartstikke fijn maar stond in de weg, als het op uitzicht aankomt. Samen met de architect hebben we de hele indeling omgedraaid; er is een stuk aangebouwd en nu zien we elke avond de ondergaande zon. Wie heeft nog televisie nodig als je zo’n uitzicht hebt?”

Als je ’t doet, moet je ’t goed doen

De deur van de meterkast is de enige deur die niet verplaatst is. “Omdat we bijna alles omgedraaid hebben, moesten alle kozijnen en deuren op een andere plek. Als je het doet, moet je het goed en grondig doen”, meent Ruud. “De woonkamer is uitgebouwd en heeft door het puntdak veel hoogte gekregen. Zo’n hoogte krijg je door het plaatsen van ijzeren spanten maar dat was voor ons iets teveel ‘industrieel’. Wij houden meer van natuurlijk, landelijk. Via kennissen hoorden we van De Houtwinkel en hun ervaring met eikenhouten balkomtimmeringen, wat past bij onze smaak. Twee spanten waren er nodig in de woonkamer en nadat de bedenkers van De Houtwinkel waren komen kijken, bleek dat een houten omtimmering mogelijk was en zijn ze voor ons aan de slag gegaan.” Voor de omtimmering is gekozen voor holle eiken balken. Niet te onderscheiden van volle eiken balken maar met als voordeel dat het minimaal ‘werkt’. Het gaat niet krimpen, scheuren of vervormen.

Stalen-balk-omtimmeren-met-hout-van-montfort-project-191

Houten-balken-woonkamer-van-montfort-project-191

Het mooie zit ‘m in de details

Ruud: “Vroeger werd zo’n balkomtimmering vastgezet met houten slagpennen. Tegenwoordig met een soort nietjes die je helemaal niet ziet. Vanwege de authentieke look lijkt het alsof de timmermannen van De Houtwinkel met houten slagpennen hebben gewerkt. Geeft het net dat beetje meer uitstraling.”

Lees meer over balkomtimmeringen…

Balk-bekleden-met-eiken-hout-van-montfort-project-191

Houten-balk-bekleden-stalen-kozijn-van-montfort-project-191

Houten-paal-bekleden-met-eiken-van-montfort-project-191

Laat dat maar aan de vakman over

De montage was een mooi staaltje vakwerk. “En samenwerking”, voegt Ruud toe. “We hadden ‘opdracht’ gekregen om het stucwerk zo strak mogelijk aan te laten brengen. Hoe strakker de muur, hoe mooier de balken van de balkomtimmering zouden passen. Dat is heel goed gelukt, ik heb staan kijken toen ze het kwamen maken en ik neem mijn petje af voor de precisie waarmee alles is gemaakt.” De holle eiken balken zijn naadloos verlijmd zodat het één strak geheel is, dat past bij de gekozen stijl van landelijk sjiek. De eikenhouten balkomtimmering is dé eyecatcher in deze open, moderne woonkamer.

Hout behoudt schoonheid en lééft

Als boomverzorger heeft Ruud een voorliefde voor hout en weet dat hout de sfeer kan bepalen. “Sowieso hou ik van natuurlijke materialen. Ons idee was dat als je voor materialen kiest die je écht mooi vindt, het niet snel gaat vervelen en er dus heel lang van kan genieten. Voor hout geldt dat zeker; hout leeft namelijk en behoudt zijn schoonheid.” Verbouwen is aanpassen, weten Ruud en Renata inmiddels. “Soms gaan dingen anders dan je denkt of vooraf verwacht. Door de tijd te nemen voor de verbouwing en heel goed na te denken, voorkom je dat je overhaaste beslissingen neemt of verkeerde keuzes maakt. Van de balkomtimmering krijgen we zeker geen spijt. Óók het kozijn tussen de woonkamer en de leefkeuken en de houten deur in ‘staallook’ zijn precies naar onze wens en ook gemaakt door de experts bij De Houtwinkel. We hebben bewust gekozen voor veel glas en verbinding tussen de verschillende ruimtes. Die open sfeer maakt het ruim en met zowel voor als achter zicht naar buiten, door de grote ramen, voelen we ons zo vrij als een vogel.”

Eiken-houten-balkomtimmering-van-montfort-project-191