+31 (0)497 38 17 95
Vandaag gesloten
Ma: 08:30 18:00
Di: 08:30 18:00
Wo: 08:30 18:00
Do: 08:30 18:00
Vr: 08:30 18:00
Za: 08:30 17:00
Zo: Gesloten
Vandaag gesloten
Ma: 08:30 18:00
Di: 08:30 18:00
Wo: 08:30 18:00
Do: 08:30 18:00
Vr: 08:30 18:00
Za: 08:30 17:00
Zo: Gesloten
Groen-meubel-woonkamer-van-Baal-Bergeijk

De drie-eenheid van bedenkers, makers en genieters

Als die samenwerking goed is, heb je goud. Dat blijkt eens te meer uit de kast van Eric van Baal: hij geniet er dagelijks van dat de makers konden uitvoeren wat de bedenkers bedacht hadden.

Het groene meubel van Eric van Baal

Soms zit er in je hoofd een idee en kun je nergens precies vinden wat je zoekt. Wat doe je dan? Nou, dan teken je zelf iets en ga je op zoek naar een bedrijf dat jouw idee kan uitvoeren. Het gebeurde bij Eric van Baal uit Bergeijk. Hij wilde een kastje en vond in De Houtwinkel de producent die zijn idee omzette in het meubel van zijn dromen. Ilse hielp hem daarbij.

Geen genoegen nemen met minder

Bijna vijf decennia geleden kocht Eric van Baal het pand aan de Riethovensedijk in Bergeijk. Eigenhandig verbouwde hij de oude bakkerij tot een heerlijk huis waar hij lange tijd ook zijn zaak had: een juwelier. Eric is horlogemaker en heeft daarnaast als goudsmid gewerkt. Drie zaken had hij, in Bladel, Eersel en Bergeijk. Inmiddels mag hij rustig van zijn oude dag genieten en dat doet hij dan ook volop. Tijd genoeg om na te denken over meubels waar hij gelukkig van wordt. “Ik had in mijn hoofd een beeld van de kast die ik in de hoek van de kamer wilde. Maar in geen enkele meubelzaak vond ik wat ik zocht. Genoegen nemen met minder wilde ik niet, dan gaat zo’n kastje je irriteren op den duur.”

Groen-meubel-kast-tv-meubel

De maker aan de slag met het idee van de bedenker

Eric maakte zelf een tekening en liep stad en land af, maar vond nergens wat hij zocht. “Of de kleur was niet goed, of de maat niet of de indeling. Totdat ik hoorde van De Houtwinkel en ik daar eens binnen liep. Het eerste gesprek gaf meteen een prettig gevoel, ik voelde dat men met mij meedacht en begreep wat ik bedoelde.” Na het eerste gesprek, kreeg Ilse, destijds nog stagiaire, de opdracht om het idee van meneer uit te werken. Ilse: “Ik heb nog een gesprek gevoerd met de klant en toen kon ik aan de slag. Op de computer kun je precies uitwerken wat je wilt en daarmee ben ik terug naar de klant gegaan. Ik nam uiteraard ook een stalenboek mee voor de kleur. Meneer wist vrij precies welke kleur hij wilde en wij konden het materiaal in de gewenste kleur bestellen.”

Visualiseren om tot een perfect resultaat te komen

Eric herinnert zich het eerste gesprek met Ilse en Stijn nog. “In mijn hoofd zat het idee dat het binnenwerk van de kast zwart moest worden. Dat heeft Ilse zo getekend en toen ik het zag, wist ik dat het niet klopte. Het moest wit worden. Met één druk op de knop liet zij zien hoe het dan zou worden en toen was ik tevreden. De onderdelen werden besteld en na verloop van een aantal weken zijn de monteurs bij mij thuis geweest om de kast in elkaar te zetten. Kundige mensen, mag ik toevoegen. Ze zagen dat de plint verwijderd moest worden omdat anders de kast niet strak tegen de muur zou kunnen staan. Ziet er prima uit nu.”

Groen-meubel-lades

Groen geeft rust

Eric woont midden in het centrum van Bergeijk, maar ervaart veel rust. Voor zijn kast koos hij een rustige kleur groen. “Ik was bang dat het een poppenkast zou worden, als ik voor een heel felle tint zou gaan. Boven de kast is een raam met uitzicht op de tuin, ook veel groen. Het had niet anders moeten zijn.

Ruimte voor het leerproces

Voor Ilse was het een mooie opdracht. “Ik vind het vooral fijn dat ik het vertrouwen kreeg om deze kast te tekenen. Ik was stagiaire en kreeg een echte opdracht. Volgens mij is dat ook de enige manier om iets te leren: in de praktijk. Ik heb tijdens mijn stageperiode veel meer geleerd dan de tijd daarvoor op school. Je mag fouten maken bij De Houtwinkel, er is altijd iemand die meekijkt en bijstuurt als het nodig is. Je bent er echt om te leren en daar wordt tijd en ruimte voor uitgetrokken. Ik vind het een mooie kast en ben er trots op dat ik eraan heb mogen werken. Dat de klant tevreden is, geeft een goed gevoel. Ik ben door mijn stage, en nu door mijn zaterdagbaan bij De Houtwinkel, overtuigd geraakt dat dit het werk is wat ik wil gaan doen na mijn afstuderen.”

Drie-eenheid

Bovenstaand verhaal geeft goed weer waar het bij De Houtwinkel om draait: de drie-eenheid van bedenkers, makers en genieters. Als die samenwerking goed is, heb je goud. Dat blijkt eens te meer uit de kast van Eric van Baal: hij geniet er dagelijks van dat de makers konden uitvoeren wat de bedenkers bedacht hadden.