+31 (0)497 38 17 95
Vandaag open van 08:30 tot 18:00 uur
Ma: 08:30 18:00
Di: 08:30 18:00
Wo: 08:30 18:00
Do: 08:30 18:00
Vr: 08:30 18:00
Za: 08:30 17:00
Zo: Gesloten
Vandaag open van 08:30 tot 18:00 uur
Ma: 08:30 18:00
Di: 08:30 18:00
Wo: 08:30 18:00
Do: 08:30 18:00
Vr: 08:30 18:00
Za: 08:30 17:00
Zo: Gesloten

9 tips voor een duurzaam opgeruimd huis

Een nieuw jaar, een nieuwe start. De beste tijd van het jaar om fris vooruit te kijken en volop nieuwe plannen te maken. Natuurlijk, kan je ook hartje zomer voornemens bedenken over meer gaan sporten en beter opruimen. Maar, iets in die januari-lucht geeft je meer motivatie om er nu echt mee aan de slag te gaan! 

Opruimen is zo’n voornemen, wat menigeen wel eens probeert aan te pakken. Heel begrijpelijk, want in een opgeruimd huis is er veel meer ruimte voor de spullen die jij belangrijk vindt, waar jij blij van wordt. In een opgeruimd huis, heeft alles een vaste plek en ben je zuiniger op je spullen. En misschien wel het allerbelangrijkste: in een opgeruimd huis, kom jij veel beter tot zijn recht. En wie wil dat nou niet?

Dus, maak 2021 tot het jaar dat ook JIJ zo’n opgeruimd huis krijg. En dat is ook nog eens een heel duurzaam voornemen. Iets wat de wereld nu wel kan gebruiken. Hier lees je 9 tips om zelf aan de slag te gaan, op een duurzame manier. Zet ‘m op!

 

1. Maak een plan en plan het in

Als je van 2021 het jaar wil maken dat je huis opgeruimd wordt en daarna blijft, begin je aan een mooi project. Een ambitie die je heel veel moois gaat opleveren. Tuurlijk is het spannend en zal het soms lastig zijn om zo’n verandering te realiseren, maar net als ieder nieuw project, begint het met een idee, een plan. Dus, neem even een moment voor jezelf en ga zitten met een wit velletje. Schrijf voor jezelf op:

⦁    Wat vind je nu vervelend aan de huidige situatie?
⦁    Wat zou je willen veranderen?
⦁    Hoe ziet het eindresultaat er straks uit?

Deze drie vragen geven je een beeld van wat je gaat veranderen dit jaar. Maak vervolgens een planning. En koppel daarvoor iedere maand aan een kamer of categorie. Die maand staat volledig in het teken van die betreffende kamer of categorie. In die maand, ruim je die ruimte helemaal op, zodat het past bij jouw einddoel. Neem er de tijd voor en ga door al je spullen heen.

Begin met een ruimte waar je direct het voordeel van ervaart en die niet te moeilijk is, zoals waar je je kleding bewaart. Daarna bijvoorbeeld de slaapkamer, de gang, de werkkamer, de badkamer, de woonkamer, de schuur en dan pas de keuken/bijkeuken. En doe de zolder als laatste. Daar tref je waarschijnlijk veel sentimentele spullen aan en daar ga je makkelijker doorheen als je al wat opruim-ervaring hebt opgebouwd, in de rest van je huis.

Geef tenslotte bij je omgeving ook aan dat dit jouw ambitie is voor het jaar 2021, zodat ze daar rekening mee kunnen houden. Maak er tijd voor vrij en maak het jouw prioriteit. Alleen dan zal je echt verandering zien. Jij kan dit!

In het kort: Zorg dat je tijd inplant vooraf om thuis op te ruimen en maak dit een prioriteit. Alleen dan kom je tot een goed resultaat.

2. Eerst meten, dan kopen

Een opruimproject bestaat altijd uit drie stappen: Opruimen, Organiseren en Onderhouden. In de eerste tip las je hoe je een opruimproject kunt starten. Pas als je alles door je handen hebt laten gaan en gekozen hebt, wat je wilt houden in je huis, is het opruim-gedeelte afgerond.

Daarna kun je aan de slag om te gaan organiseren. Dus, hoe zorg je dat de spullen optimaal in je huis passen? Zodat je kunt winkelen in je eigen kledingkast. Nooit meer struikelt over rugzakken, werktassen of hockeysticks. En precies weet wat je op voorraad hebt in de keuken. Om dit goed te doen, moet je goed weten wat je nodig hebt. Dus, voordat je naar de winkel gaat om bakken te kopen of een kast, meet eerst de ruimte op die je wil inrichten en kijk online welke spullen daarin passen. Maak een concreet boodschappenlijstje voordat je naar de winkel gaat of online gaat kopen. En ga voor opties van hoge kwaliteit. Zo, weet je zeker dat je alleen spullen koopt, die je echt nodig hebt om je huis optimaal in te richten en waar je lang van kan genieten. Dat is pas echt duurzaam.

In het kort: Zorg dat je een concreet boodschappenlijstje hebt, met afmetingen van planken en ruimtes, voordat je naar de winkel gaat. Zo voorkom je miskopen.

3. Spullen gelijk afvoeren

Wanneer je tijdens het opruimen, spullen hebt verzameld waar je afscheid van wilt nemen, is het goed om die gelijk het huis uit te zetten. Maak een doos/tas voor de kringloop, voor de vuilstort en voor die ene tante die dat boek nog graag wilde hebben. Zet alles klaar en zorg dat het zo snel mogelijk je huis uit gaat. Het afvoeren van deze spullen kan wat tijd kosten, maar dat is het zeker waard als het daarmee een goed tweede huis kan vinden of correct gerecycled kan worden.

In het kort: Voer spullen, die je tijdens het opruimen ontdekt en niet meer wil houden, direct af naar de juiste bestemmingen. Stapel het niet op in je huis.

4. Afval scheiden in huis

In huis kun je al direct een paar stappen zetten om duurzamer met afval om te gaan. Om te beginnen is het handig om een goede vuilnisbak te kopen, die twee compartimenten heeft. Een voor restafval en een voor plastic afval. Bij sommige merken, krijg je er ook een kleine groen-afval-bak bij, die je op het aanrecht een vaste plek kan geven. En maak ook ruimte vrij in je trapkast of bijkeuken voor een papierbak en glasbak. Kies hiervoor, indien mogelijk, voor een stapelbare variant, zodat je je vloeroppervlak zo optimaal mogelijk benut. Als je een vaste plek hebt voor dit soort afval, ben je ook geneigd het structureel goed te scheiden.

In het kort: Scheid afval al direct in huis, zodat het makkelijker te onderhouden is.

5. Paperless is de weg

Veel van de communicatie die we ontvangen is al paperless. Superhandig, maar er zijn toch nog steeds veel papieren die ons huis binnen komen, zoals wanneer je een nieuw apparaat koopt. Vaak zitten er meerdere handleidingen en instructies bij, die je eigenlijk niet meer nodig hebt. Veel van deze handleidingen zijn namelijk ook online terug te vinden. Dus, wen jezelf aan om bij zo’n aankoop de handleiding online op te zoeken en dan het papieren boekje in de papierbak te doen. Het scheelt je veel papier in huis en een zoektocht op het moment, dat je het echt nodig hebt.

In het kort: Bewaar meegeleverde papieren documenten alleen als er online geen alternatief is. Zo voorkom je dat papier zich thuis opstapelt.

6. Zuinig zijn op je spullen

Een heel mooi bijkomend voordeel van opruimen, is dat je meer aandacht over houdt voor de spullen die je daadwerkelijk wilt houden. Je creëert door op te ruimen, namelijk veel meer ruimte voor deze spullen. En door ze meer ruimte te geven, kun je ze ook beter verzorgen. Je trui heeft meer ademruimte. De stofzuigerslang hoeft niet meer in een hoekje dubbelgevouwen te liggen, maar kan in een beugel aan de muur. De ovenschaal stoot niet meer steeds tegen die andere drie ovenschalen aan, die je toch niet meer gebruikte. Kortom, door ruimte te creëren voor de spullen die waarde voor je hebben, ben je er ook zuiniger op en kun je langer van ze genieten.

In het kort: Als je goed voor je spullen zorgt, kun je langer van ze genieten!

7. Afval een tweede leven geven

Sommige mensen zien ook in afval vaak mogelijkheden. Een wc-rolletje dat als knutselmateriaal kan dienen. Een leeg jampotje dat nog kan dienen als opberger van kralen. Heel mooi voornemen, maar probeer hierin ook realistisch te zijn naar wat je werkelijk doet. Want, als deze spullen zich opstapelen, houd je niet het overzicht.

Maak een vaste plek in huis, waar je deze spullen kan verzamelen. Een mand, een lade, een afsluitbare bak. Kies een plek die voor jou werkt en dat is dan de enige plek waar je deze spullen mag/kunt verzamelen. Als deze plek vol is, is dat ook het teken om te stoppen met verzamelen. Kijk dan goed naar wat je hebt verzameld en besluit of je het nog wilt bewaren. Zolang de plek vol is, is er namelijk geen plek meer voor nieuwe spullen om te verzamelen. Op die manier voorkom je dat het je hele kamer overneemt en dat je het overzicht verliest.

In het kort: ’Afval’ kan nog van pas komen, maar zorg wel dat je het beperkt tot maximaal 1 bak, lade of mand. Alleen dan houd je het overzicht.

8. Kapot is niet altijd kapot

Voor kapotte spullen is het handig om direct te besluiten of je het nog wilt (laten) repareren of dat het weg mag. Als je besluit dat je het wilt (laten) repareren, leg het dan op een plek neer waar je deze spullen kunt verzamelen. Zo weet je precies waar je actiepunten liggen. Een vaste plek, die begrens-baar is. Dus, een lade, plank of bak die een maximale capaciteit aan kan. Als deze bak of lade vol is met kapotte spullen, is de grens bereikt en moet je keuzes maken. Wat ga je nog repareren en wat niet meer. Door deze spullen een maximale capaciteit te geven, voorkom je dat het je kamer overneemt en heb je een concrete plek waar je naartoe kunt om af en toe spullen te repareren. Heel fijn als je zo kapotte spullen een nieuwe kans kan geven.

In het kort: Maak een reparatie-mand voor de spullen die nog wat aandacht nodig hebben, zodat je ze een tweede leven kan geven.

9. Wasmand voor doneerspullen

Zeker in een gezin met kinderen, is er vaak kleding dat niet meer past. Maar, ook voor volwassenen kan dit van toepassing zijn. Een jurkje dat niet meer bij je past of een T-shirt dat is gekrompen in de was. Kortom, in een huishouden is er een vaste stroom aan kleding die het huis uit kan. Zorg daarom dat je een vaste plek in huis hebt, waar je dit soort kleding kan verzamelen. Bijvoorbeeld een aparte wasmand op de plek waar je je wasgoed vouwt. Als je dan kleding tegenkomt door het jaar heen, dat niet meer past of kapot is, kan je het gelijk in die aparte wasmand doen.

Zo verzamel je heel duidelijk op 1 plek die kleding en schoenen. Als hij vol is, gooi je hem om en sorteer je alles in bestemmingen: een tas voor de kringloop, een tas voor je kleine nichtje, een tas voor het recycle center. Er zijn ook winkelketens die kleding innemen, in ruil voor een tegoedbon voor hun winkel. Ontdek bij jou in de buurt, wat de mooiste doelen zijn om je kleding en schoenen naartoe te brengen. Zo zorg je dat kleding nooit verloren gaat voor een tweede kans.

In het kort: Maak een doneer-wasmand voor kleding en schoenen die je niet meer wilt of kunt gebruiken. Dat geeft overzicht!

      De Houtwinkel Bladel

      Industrieweg 3
      5531 AD, Bladel
      Noord Brabant
      Nederland

      Vandaag open van 08:30 tot 18:00 uur
      Ma: 08:30 18:00
      Di: 08:30 18:00
      Wo: 08:30 18:00
      Do: 08:30 18:00
      Vr: 08:30 18:00
      Za: 08:30 17:00
      Zo: Gesloten

      Deel dit bericht