+31 (0)497 38 17 95
Vandaag open van 08:30 tot 18:00 uur
Ma: 08:30 18:00
Di: 08:30 18:00
Wo: 08:30 18:00
Do: 08:30 18:00
Vr: 08:30 18:00
Za: 08:30 17:00
Zo: Gesloten
Vandaag open van 08:30 tot 18:00 uur
Ma: 08:30 18:00
Di: 08:30 18:00
Wo: 08:30 18:00
Do: 08:30 18:00
Vr: 08:30 18:00
Za: 08:30 17:00
Zo: Gesloten

12 Tips bij buitenschilderwerk

Een goed resultaat bij het onderhoud van de buitenkant geeft niet alleen veel voldoening. Het kan je ook veel geld besparen aan dure onderhoudsbeurten. Daarom geven we je de 12 tips voor buitenschilderwerk om deze ergernissen uit de weg te ruimen!

1. Schilder bij de juiste temperaturen

Bij buitenschilderwerk krijgt u te maken met allerlei weersomstandigheden. Niet elke periode is even gunstig om te schilderen. Vuistregel is: schilder alleen als het tussen de tien en dertig graden is. Bij te lage temperaturen duurt het lang – soms wel dagen – voordat de verflagen droog zijn. Bij te hoge temperaturen droogt de verf juist weer te snel. De bovenste laklaag wordt hard, terwijl de laag eronder nog nat is. De meest ideale temperatuur ligt tussen de tien en vijfentwintig graden.

2. Goed voorwerk

De kwaliteit van de ondergrond bepaalt de levensduur van het schilderwerk. Maak eerst de kozijnen goed schoon, voordat u gaat schuren. Anders schuurt u het vuil in de ondergrond. Gebruik geen ammoniak voor de schoonmaak, dat ontvet niet goed genoeg. Een speciale verfreiniger werkt veel beter. Neem daarna de kozijnen met water af.  Let erop dat u bij het schuren schuurpapier met de juiste korrelgrootte gebruikt. Het belangrijkste is om niet te grof schuurpapier te gebruiken. Tegenwoordig wordt in plaats van schuren gesproken over matteren. Matteren betekent licht opschuren.

3. Houtrot verwijderen

Zit er vocht in het hout, dan kan houtrot ontstaan. Houtrot herkent u aan zachte, verkleurde plekken en aan barsten in de verflaag. Aangetast hout rot altijd verder. Steek daarom het besmette hout met een deel van het gezonde hout goed weg, zodat u ook de schimmelsporen verwijdert. Gebruik voor de reparatie een twee-componenten houtreparatiemiddel. Is de beschadiging groter dan een vuist, vervang dan dat deel van het kozijn. Hiervoor kunt u een specialist inschakelen.

4. Afkitten van naden en kieren

Naden en kieren tussen de liggende en staande houten kozijndelen moeten goed afgewerkt worden. Anders ontstaan openstaande verbindingen waar vocht intrekt, met mogelijk houtrot tot gevolg. Gebruik voor het kitten van naden en kieren nooit siliconenkit, want verf hecht hier niet goed op. Kies liever voor een hoogwaardige elastische overschilderbare kit.

5. Gebruik plamuur beperkt

Als het even kan, vermijd plamuren. En als u het doet, doe het dan heel spaarzaam, want plamuur is niet elastisch. Hout werkt altijd en veel plamuur kan die werking in het hout niet aan. De plamuur laag komt vroeg of laat los en er ontstaan scheuren in de laklaag. Vocht kan hierdoor in het hout trekken. Gebruik voor het herstellen van oneffenheden liever een twee-componenten houtreparatiemiddel op urethaan-acrylaat basis. Dat geldt ook voor het opvullen van schroef- en spijkergaatjes in kozijnen en glaslatten en voor het herstellen van grotere beschadigingen zoals houtrot. Kleine naden dicht u met een urethaankit. Krab kleine naden en gaatjes schoon en vul deze met reparatiemiddel. Ontvet de ondergrond om de nieuwe verflaag goed te laten hechten. Schuur beschadigde plaatsen licht op.

6. Schilder ook de onder- en bovenkant

Horizontale delen waarop water kan blijven staan zijn het gevoeligst voor houtrot. Denk aan onderdorpels van raamkozijnen en de onder- en bovenkanten van ramen en deuren. Toch worden deze – veelal niet zichtbare – delen van de ramen en deuren vaak vergeten bij het schilderen. Dat kan nadelige consequenties hebben. Na een regenbui blijven de druppels aan de onderkant van het hout hangen. Als het hout niet geverfd is, trekt het water erin en kan houtrot ontstaan.
Buitenschilderwerk is een grote onderhoudsklus en wordt vaak onderschat. Voor een duurzaam resultaat moet schilderwerk grondig uitgevoerd worden. Overweeg dan ook om het aan de vakman uit te besteden.

7. Zorg dat ook de binnenkant goed in de verf staat

Als de verflaag of het kitwerk aan de binnenkant van ramen en deuren van slechte kwaliteit is, moet u eerst daar aan de slag. Het binnen- en buitenkozijn vormen één geheel. Vocht vanuit de binnenzijde trekt door naar de buitenzijde, waardoor gebreken aan het buitenschilderwerk kunnen ontstaan. Dit komt vooral voor bij vochtige ruimtes in huis, zoals de badkamer en de keuken. De kwaliteit van het binnen schilderwerk is dan ook mede bepalend voor de levensduur van het houten kozijn. Los daarom eerst gebreken aan het binnen schilderwerk op en dicht de open naden tussen glas en hout.

8. Rond scherpe randen af

Wanneer er scherpe randen en hoeken aan de kozijnen zitten, krijgt het hout geen optimale bescherming. Op die plekken ontstaan vaak de eerste scheuren in de verflaag. Rond daarom de randen af met schuurpapier (korrelgrootte P80 tot P120) tot een straal van drie à vier millimeter.

9. Herstel klemmende delen

Herstel eerst klemmende ramen of deuren voordat u gaat schilderen. Anders beschadigt u het nieuwe schilderwerk. Die schade heeft gevolgen voor de kwaliteit van het houtwerk. Doordat de bescherming ontbreekt, is de kans groot dat er vocht in het hout kan komen. Laat een schilder of timmerman voor het schilderen alle ramen en kozijnen controleren en indien nodig afschaven. Twee tot vier millimeter omtrekspeling rondom de draaiende delen volstaat.

10. Welke kwast en verf?

Voor het schilderen kunt u gebruik maken van een ronde kwast of platte kwast. Dit is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Wat vindt u fijner schilderen? Let er bij het kiezen van de juiste kwast wel op dat de kwastmaat past bij het oppervlak dat u gaat schilderen. Alkydverf wordt vooral gebruikt voor het buitenschilderwerk. Deze verf is sterker en dekt buitenschilderwerk beter, waardoor minder verflagen noodzakelijk zijn. U verdunt deze verf met terpentine.
Het nadeel van deze verf is dat lichte kleurtinten na verloop van tijd iets donkerder worden.

11. Voorkom zakkers, blaasjes en rimpelen

Zakkers, druppels, tranen of druipers op de verf worden veroorzaakt door het aanbrengen van te dikke verflagen of door het niet goed verdelen van deze lagen. Wilt u zakkers voorkomen? Verdeel de verf goed en zorg dat de lagen niet te dik zijn. Strijk de aangebrachte verf eerst horizontaal uit en vervolgens verticaal. Zo ontstaat een mooie vloeiing. Rimpelen is vaak het gevolg van een te dik aangebrachte verflaag. Schilderen terwijl de grondlaag nog niet droog is, veroorzaakt ook rimpels.

12. Gebruik voldoende verf

Minimaal drie lagen verf op nieuw of kaal hout, dat is onder schilders de basisregel. Een laag grondverf en twee lagen voor de afwerking. Door regen en wind verweert het schilderwerk en die twee afwerklagen zijn nodig om het hout te beschermen. Bladdert de verf nog niet af en is er geen kaal hout zichtbaar, dan volstaat één laklaag. Schuur dan wel eerst de oude laag licht op. Bij liggende onderdelen van bijvoorbeeld de kozijnen raden we aan een extra verflaag aan te brengen. Het schilderwerk is op deze punten kwetsbaarder. Dat komt omdat de liggende onderdelen meer regen en zon vangen.

      De Houtwinkel Bladel

      Industrieweg 3
      5531 AD, Bladel
      Noord Brabant
      Nederland

      Vandaag open van 08:30 tot 18:00 uur
      Ma: 08:30 18:00
      Di: 08:30 18:00
      Wo: 08:30 18:00
      Do: 08:30 18:00
      Vr: 08:30 18:00
      Za: 08:30 17:00
      Zo: Gesloten

      Volg ons op social media

      Deel dit bericht